La oss bare ta debatten med en gang; Å kutte ut kjøtt på menyen redder ikke klima! Å kutte ut kjøtt importert over halve jordkloden - som argentisk biff, eller lam fra New Zealand - ja, ser den. Men å kutte ut kjøtt som produseres lokalt, som Geranium (verdens nest beste restaurant i Danmark) og andre restauranter nå gjør?
Heier på konsepter som kjører sin alternative greie (som Bellies), det kan være konseptuelt og kult, men hold an - bruk ihvertfall ikke klima og bærekraft som årsak for å kutte kjøtt. Kua er en del av det indre kretsløp. Det betyr at metan fra kua er i atmosfæren i kun ti-tolv år før det brytes ned til CO2 som tas opp av planter i vekst og på ny spises eller brytes ned. Karbonet vil i så fall lagres i jord og i vekster. Dette er det biologiske, sirkulære kretsløpet og må ikke forveksles med det fossile kretsløpet som blir i atmosfæren i hundrevis av år.
Ikke bare det - kua gir gjødsel til jorda og vender den, så nye planter vokser opp. Kua som beiter holder også kulturlandskapet ved like ved å hindre at landskapet vokser vilt. Uten kua og bøndene som jobber med bærekraftig matproduksjon - omtrent alle bønder i landet vårt feks - intet reiseliv. I tillegg er det slik at uten at vi kjøper lokal mat og drikke misser vi som samfunn på dimensjonen sosial bærekraft og økonomisk bærekraft. Så spør etter kvalitetskjøtt fra restauranten i byen din, kjøp mat fra den lokale bonden, fra Reko-ringen, fra Bondens Marked, det garantert norske kjøttet. Da bidrar du til bærekraft.
Og ps: i forhold til utenlandske farmer med titusenvis av dyr, kan vi ikke egentlig snakke om at Norge har industrilandbruk. Her er små bruk, spredt over hele landet, lavt smittepress og noe av det laveste antibiotikabruk i dyrehold.
Inger Lise