Metanmåling av sau

Norsk Sau og Geit har et toårig prosjekt hvor de skal måle metanutslipp fra småfe, med tanke på videre avl. Mandag og tirsdag denne uka er de på Utstein for å gjøre målinger.

Ved hjelp av «Matanmåleren» på bildet håper de å finne genetikk som kan ha betydning for sauens metangassproduksjon. Prosjektet skal også se på om det er individuelle forskjeller på utslippene.

De har med et mobilt laboratorium utstyrt med ti kamre som er laget for å måle metangassutslipp. Sauene blir plassert i hvert sitt kammer så og så lenge, og hvert dyr må testes to ganger for å sikre at resultatene er best mulig og uten store feilmarginer. I målingen registreres konsentrasjon av metan, oksygen og karbondioksid.

Avlsprogrammet baserer seg på genomisk seleksjon. Derfor ser han for seg at sauebønder som driver avlsbesetninger, og som har en aktiv og bevisst avlsstrategi, vil egne seg som deltakere.

Det er metantekniker Lars Bjarne Linneflaatten og avlsforsker Jette Jakobsen i Norsk Sau og Geit som gjør målingene, som er utført i flere avlsbesetninger i regionen. Avlsprogrammet er inspirert av lignende prosjekter på New Zealand. Det blir spennende å se om det blir fart i forskningen.

Se artikkel om metanmålingen i Stavanger Aftenblad/E24 her.

Velkommen til historiske Utstein!