Spenn setebeltene. Turbulens forut

For mange av oss blir tiden som kommer en utholdenhetsprøve.

Blogginnlegget ble først publisert i Bondevennen, uke 33/2022.

Grytten-utvalget har levert sin utredning. Det blir bråk av slikt, nesten som ventet. Utvalget har gjort en grundig jobb med en rekke analyser og tallserier for å belyse den faktiske inntekten fra jordbruket og for å finne beregningsmetoder for jord­bruksinntekten. Så langt alt vel. Men en rekke vurderinger samsvarer ikke med landbrukets og bondeopprørets forvent­ning til hva som skal inngå i beregningen. Da blir det bråk. Faktisk så mye bråk at utvalgsleder Frode Grytten selv nesten hørtes overrasket ut etter fremleggingen.

Brutte forventninger

Det største stridstemaet er om egenka­pitalavkastning bør skilles ut fra posten Vederlag til egenkapital og arbeid. Spesi­elt bondeopprøret har vært svært opptatt av å gi egenkapitalen en avkastning slik at en kan sammenligne vederlag til ar­beid med lønnsinntekt. Bondeorganisa­sjonene forventet at utredningen skulle presentere en metodikk for dette. Grytten mener derimot at det er menings­løst å skille egenkapitalavkastningen fra arbeid, all den tid overskuddet til et foretak benyttes til det eier av foretaket mener det bør benyttes til. Slik er det i næringslivet og slik bør det også være i landbruksforetak, mener han. Grytten følger med dette læreboka i økonomi og gjør det til en politisk diskusjon om det bør være annerledes.

Håpet svinner

Min spådom er at dersom egenkapital­avkastningen skal beregnes annerledes enn i dag - noe jo Grytten ikke ønsker - så vil en fort møte politikere som gjemmer seg bak utredningens konklusjon. For når selve utredningen også viser beregninger som tilsier negativ egenkapitalavkast­ning i dagens landbruk, er det ikke tvil om at det blir kostbart å løfte jordbruksinn­tekten nok til både positiv egenkapital­avkastning og vederlag til arbeid på linje med for eksempel industriarbeiderlønn. Selv Senterpartiet vil få problemer med å innfri et løft av slike dimensjoner.

Med forsinket utredning, tre måne­ders høring og så politisk behandling, ser det også ut til at endra grunnlags­materiell og beregninger ikke vil kunne benyttes i 2023, uansett. Mange bønder har i lang tid satt sin lit til at utvalget skal støtte beregning om deling av egenkapi­tal og arbeid, og at dette skal gi et sterkt nok faglig begrunna skille, slik at inn­tektsnivået kan løftes betydelig. Nå svin­ner dette håpet.

Inflasjon som motargument

Skillet mellom egenkapital og arbeid er en ting. I tillegg tror jeg et annet hinder vil sette en vel så merkbar stopper for den bebudede inntektshevingen for oss bønder. Inflasjonen! I forslaget til årets nasjonalbudsjett er det helt tydelig: Den norske økonomien er glovarm. Ytterlige­re økning av offentlig pengebruk vil bidra til videre inflasjon og derigjennom enda flere rentehevinger.

Budskapet gjentas til det kjedsom­melige av finansbyråkrater og regjering: Vi må ha en kontraktiv [det motsatte av ekspansiv] pengebruk - altså bremse de offentlige utgiftene. Det bidrar til å kjøle ned økonomien og inflasjonen, og gjen­nom dette dempe sentralbankens iver etter ytterligere rentehevinger.

Denne beskjeden tror jeg også bonde­organisasjonene vil få slått i bordet neste vår. Det er altså tvilsomt om vi får et må­lepunkt som direkte kan sammenlignes med ordinære lønnsinntekter og dermed gi grunnlag for økt inntekt. I tillegg vil en restriktiv finanspolitikk grunnet historisk høy inflasjon sannsynligvis også bidra til lavere overføringer.

Og det er nå vi må feste setebeltet.

Veksten vekk

Fram til partene vurderer om de skal sette seg ved forhandlingsbordet til nes­te års jordbruksoppgjør, skal vi bønder gjennom en rekke vanskelige hverdager. Den beregna inntektsveksten fra årets jordbruksavtale er allerede under sterkt press. Fortsatt skyhøye gjødselpriser, sterkt økende kraftforpriser, voldsom økning i dieselpriser og høye energipri­ser - til tross for strømstøtte - vil sann­synligvis gi langt lavere inntektsvekst enn forutsatt i siste oppgjør. Allerede snakker flere om 50 prosent lavere øk­ning enn forventet for noen produksjo­ner. Inflasjonen har altså spist opp mye av det en fikk fremforhandlet i vår, sam­tidig som den samme inflasjonen sann­synligvis vil bli neste års kronargument mot sterk økning i overføringene. Bordet fanger ...

Rødt kjøtt på lager

Og den som hadde håpet at kostnads­økningen kan vippes direkte videre til forbrukerne, vil bli skuffet. Overbelånte norske husholdninger merker både in­flasjon og rentehevinger godt. Og det tror jeg vil endre kjøpemønsteret på kort sikt. Allerede rapporteres det om over­raskende stor lageroppbygning av norsk storfekjøtt. Om det skyldes endret for­bruk eller økning i avslutning av storfe­hold kan vi ikke si ennå. Men det kan fort være et første signal om redusert for­bruk av rødt kjøtt. Hvordan skal vi klare å ta ut høyere markedspriser dersom for­bruket på mange av våre varer samtidig reduseres?

“Inflasjonen har altså spist opp mye av det en fikk fremforhandlet i vår.”

Mager trøst

Når rentebanens himmelferd sannsyn­ligvis fortsetter, gir det seg selv at man­ge av oss med gjeld vil merke det godt. Spesielt nyetablerte og unge bønder som fulle av samtidstro har satset hardt for å følge drømmen om et moderne og frem­tidsrettet gårdsbruk. For mange kan det fort bli en utholdenhetsprøve, der det mest positive kanskje blir økonomene som forteller oss at inflasjon er bra for dem med høy gjeld da den «spiser opp» og minsker den relative gjeldsverdien.

Klar, ferdig ...

Vårt håp får være at dagens globale uro­ligheter og den tilbakelagte pandemien har vist norske forbrukere og politikere hvor viktig det er å ha en egen, robust matproduksjon. Og at norsk mat har en særdeles viktig beredskapsfunksjon.

Vi får leve i troen, mens vi setter oss godt til rette, spenner setebeltene og gjør oss klar for tiltagende turbulens.

Anders

Foto: Lunefull horisont: Inflasjon, krig, strømkrise og renteøkning - utfordringene står i kø for bøndene. Bondevennen.