EU melder nedgang i antall bier

Foto: Øyposten

Foto: Øyposten

Nedgangen i antall bier og sommerfugler er fortsatt alvorlig og kan true EUs matsikkerhet. Det er fremdeles en nedgang i populasjonen blant hver tredje bie- eller sommerfuglart, og hver tiende art er utrydningstruet. Dette viser en fersk statusrapport fra EU-kommisjonen, i følge NTB.

Pollinatorer er viktig for landbruket. Ifølge rapporten er 80 prosent av avlingene og ville blomster helt eller delvis avhengige av pollinatorene. Den alarmerende tilbakegangen av insekter som pollinerer avlinger og ville planter, utgjør en risiko for matsikkerheten og truer vår overlevelse og naturen som helhet. I rapporten konstateres det at noen av tiltakene som er gjort etter 2018 har hatt effekt, men at de ikke er tilstrekkelig og at det må gjøres mer.

Her på Klostergarden produserer kårkallen Jone honning fra bikuber som står på Utstein og enkelte andre steder. Når bikubene stenges ned rundt september overvintrer rundt 10 000 bier i hver kube. På topp i juni er det cirka 60 000 bier i hver kube. Biene henter nektar fra ulike trær og planter, som lyng. De trekker blant annet en del på lønnetrærne på Utstein, som er en god kilde til honningproduksjon. Det summer godt i trærne nå om dagen.

Kajakktur i historiske omgivelser

Foto: Pål Refvem

Foto: Pål Refvem

Klostergarden har kajakker for voksne og barn til utleie fra sommeren 2021, med fullt utstyr. Utstyret kan forhåndsreserveres hvis man vil sikre seg tilgjengelighet, eller leies på stedet fra gardsutsalget på Utstein. Klostervågen er rolig farvann skjermet for vind og bølger. Utenfor Fjøløysundet er det åpent hav og mer krevende farvann. Kajakkene kan leies uten guide, eller det kan legges opp ruter med guide fra Klostergarden som forteller om garden og stedets historie. Det er dyr på beite året rundt og man kan se beitedyra og det særegne kulturlandskapet fra sjøen rundt Utstein. Klostergarden vil også tilby matkurver med lokal mat og drikke som kan tas med på tur eller være klar på avtalt pausested. Se mer her.

Utstein i FEELGOOD

Foto: Anita Hamremoen

Foto: Anita Hamremoen

FEELGOOD har laget en fantastisk reportasje fra Utstein i første utgave 2021. Magasinet syner frem steder, kulturer, kunst og kreativitet. Hver utgave er unik og kuratert av redaktør Gullaug Pless, med topp fotografer som virkelig setter følelser til tekstene. Vi er så utrolig takknemlig og stolt over at den flotte reportasjen fra Klostergarden, fortellingen om slektsgarden, klosteret, kulturmiljøet, hotellet og gardsutsalget. De skriver at "Butikken er muligens den vakreste gårdsbutikken i hele kongeriket og vel verdt et besøk." Foto er tatt av dyktige Anita Hamremoen, som tar bilder så vakre at hjertet dunker litt hardere. Bildet her er av St.Hans-bålet vårt på Utstein i fjor. FEELGOOD kan du kjøpe i gardsutsalget fra og med onsdag.

Gardsutsalget sommeren 2021

Foto: Harestad / Finnesand

Foto: Harestad / Finnesand

Vi har åpnet gardsutsalget for sommersesongen. I mai har vi åpent hver helg, og helligdagene likeeins. I skoleferien forsøker vi å ha åpent flere dager i uka.

Vi får inn oster fra Stavanger Ysteri og Voll Ysteri, marmelader fra Litlestøl, tomater fra Hanasand Gård, is fra Renaa, eplemost fra Grønvik Gard, supre matprodukter fra Ryfylkekokken og mye annet godt. I tillegg har vi designprodukter og skinn-/ullprodukter.

Den gamle nordlandsbåten ligger vakkert til i sideskutdelen av gardsutsalget, og leies også ut.

Åpningstidene er ordinært 12.00-15.00, følg med på facebook og instagram for meldinger om åpningstidene. Du trenger ikke betale for å komme inn. Utsyn til det vakre kulturlandskapet her ute får du på kjøpet.

Velkommen til historiske Utstein!

Lamminga 2021 er over

Foto: Anne Lise Norheim

Foto: Anne Lise Norheim

Det har vært steintøft i lemminga i år! Vi har vært i karantene, ventekarantene, testa oss, jobba uten ekstra arbeidskraft i perioder, og holdt stand døgnet rundt i flere uker for å ta i mot hundrevis av lam. Men det siste lammet er nå kommet og vi er over kneika. Vi vil gjerne takke de mange fantastiske mennesker som har hjulpet oss i havn; bondesøstera Astrid Schanche Gudmestad som er den beste lammehjelperen , bondebrødrene Endre Schanche Rettedal og Eilert Schanche Gudmestad og bondesvigerinnene Majvor Hodnefjell Andersson og Borghild Olsen Hodnefjell og lille Elinor som har hjulpet til i fjoset og med fôring, bestemor på garden Elin Schanche som har gitt oss måltid på måltid med næringsrik og god mat , Jone som bistår når vi trenger det, avløyserne Kristian Noraas Asbjørnsen og Eirik Amundsen som er uunværlig god hjelp alltid, engelen Kristine Noraas Asbjørnsen som var med ei hel arbeidsuke, veterinærstudenten Jostein Skare Thygesen som var her på tredje året, Tina Lie som er den perfekte nabo og reservemor, samt mamma til gardsfruen og pappaen til storbonden som har kommet med godsaker og mat. Og energipåfyll fra dere som har vært i Persahuset og dere som har kommet på avtalt besøk i denne tiden. Vi kunne ikke greid oss uten dere fantastiske lammehjelpere og bautasteiner. Det er så givende når det står på, men jammen godt å være ferdig også.

Hilsen sliten storbonde og gardsfrue og stolt bondeson.

Årets ferske dielam i salg!

Foto: Solfrid Sande, Nationen

Foto: Solfrid Sande, Nationen

Åh, alle Oslos borgere; Annis Pølsemakeri Mathallen har fått inn dielam fra Klostergarden! Vi skal levere lam hver uke fra midten av mai til slutten av juni. Her er det bare å godte seg hos slakteren.

De skriver følgende om lammene fra Klostergarden; “Mange husker disse fantastiske lammene som vi fikk fra samme gård i fjor. Og vi har fått mange spørsmål de siste 3 måneder ‘når kommer dielamene tilbake?’. Helt nydelig mørt kjøtt, et fint fettlag og en fantastisk god og mild smak i kjøttet!”

De skriver videre: “Dette er det mest premium lammet du noen gang vil prøve! Lammesadlene er egentlig reservert til Maaemo, men frem til åpning kan du også nyte dem rett fra oss. Dielam fra Klostergården har en letter smak av lam, med en overlegen smak og "smelter i munnen" tekstur, saftighet og mørhet du kun finner i de beste stykker kjøtt.”

Takk til Annis for lovord om lammene våre!

Dielammene er årets ferske lam, de har hatt fri tilgang på melk (supplert med kraftfôr og høy etter hvert) fra de ble født til slakting. At de drikker melk til slakting skal gi et mørere og lysere kjøtt enn vanlige høstlam, samt at strukturen i kjøttet er mindre utpreget. Dette er en delikatesse som flere kvalitetsbevisste restauranter, som RE-NAA, K2 og Söl, har fast på menyen hvert år. I tillegg har vi fått en fast leveranse til Annies Pølsemakeri i Mathallen i Oslo, hvor også flere av Klosterlam-produsentene bidrar inn. Vi tar også i mot bestillinger direkte, selges da som hele lam, eventuelt lår, bog, side og svange skjært og vakumeert.

Sjarmerende sjøhus til leie

31265580_1636401909742761_8046206787351940040_n.jpg

Vårt sjarmerende hus ved sjøen på Utstein kan også i år leies for korte eller lengre opphold. Fullbooket i mai, juli, august og september, men noe ledig i juni. Sengeplass til 7/8 personer og hele hagen til disposisjon. Badeforhold i Klostervågen like utenfor. Sjekk ut airbnb for korte opphold eller kontakt oss gjerne direkte for lengre opphold. Her bor du tett på naturen i et fredet kulturmiljø.

Velkommen til historiske #Utstein!

God start på livet

I år ble det 1374 merkede lam tilsammen. Stor takk til sjefsbonde Jone, Anders, Inger Lise, Elin, Endre, tvillingene, Majvor, Kai Even og alle dere andre som har bidratt til god start på livet for de nye tilkomne her på Klostergarden.

Vi har lagt ut oppdateringer på Facebook og Twitter hele tiden under lammingen. Det har vært døgndrift her på garden med stor innsats fra flere. Vi har hatt mange besøkende og flinke hjelpere. En spesiell takk til de som har bidratt til å hjelpe til med kopplammene.

Ah, ingenting er som bondelivet!

Foto: Anne Lise Norheim

Lammingen er i gang

Lammingen er godt i gang. Det er allerede kommet rundt 60 nye tilskudd til storfamilien her på Utstein.

De fleste fødslene går av seg selv, og både sauer og lam virker friske og fine. Vi har også fått to kopplam som vi tar ekstra godt vare på. Hele familien er med og hjelper til.

Den store toppen begynner nå denne uken. Det er ventet rundt 1500 lam totalt i år. Stor kudos til bonden Jone og alle hans medhjelpere for innsatsen!

Foto: Anne Lise Norheim

Snart tid for lamming

Vi er veldig spente på årets lamming! Sauene er klippet og klare. Hele 1500 lam er ventet til gards i årets lamming. Nå er det like før.

De første lammene er ventet å komme 20. mars. Rundt 700 sauer er klare for lamming, og etter ultralyden å dømme er det hele 1500 lam i vente her til gards i årets lamming. Det er en rikholdig tilførsel til storfamilien her på Utstein. Hele familien stiller opp og bidrar med sitt for å hjelpe de små lammene den første tiden. Og det gjør vi med omtanke.

Vi vil legge ut oppdateringer utover våren for de av dere som vil følge med på det som skjer her på garden.

Mange smaker av lam med Andreas Viestad

Andreas Viestad og teamet bak New Scandinavian Cooking var på Utstein gard i september 2009 og gjorde opptak til en av de nyeste episodene i suksessserien om skandinavisk mat.

Andreas Viestad tilberedte flere gode måltider av både skalldyr og lam til de nyeste episodene av New Scandinavian Cooking. Blant annet var han ute på Gåsåkeren her på Utstein gard hvor han tilberedte ordentlig søndagsmiddag av lam.

Endre, Anders og Inger Lise ble invitert til å nyte deilig lammemiddag midt ute på jordet, sammen med hundrevis av nysgjerrige lam.

Se omtale av episoden her.

Lever fra lam med Andreas Viestad

I denne traileren fra den nyeste programserien til Andreas Viestad; New Scandinavian Cooking er det opptak blant annet fra Utstein gard.

Viestad er i fjellene rundt Rogaland og lager deilig rett av lever fra lam. I traileren her er Jone Gudmestad, lam og villsauer fra Utstein gard vist frem. Opptakene ble gjort i september 2009 og blir vist på amerikansk, britisk og norsk TV i løpet av 2010.

Se traileren her.

Andreas Viestad og New Scandinavian Cooking

Andreas Viestad var på Utstein og Klostergarden i september 2009 og gjorde opptak til årets programserie for New Scandinavian Cooking.

Lammestuing med lam fra Utstein gard blir her tilberedt på toppen av Knebersfjell på Klosterøy. Andreas Viestad bruker kål og andre lokale ingredienser og forteller ivrig hvordan nydelig lammestuing kan tilberedes på en enkel og naturlig måte fra fjellet over Klostergarden.

Se informasjon om episoden fra New Scandinavian Cooking her.

Vante hender ønsker velkommen til verden

Glem påskekrim. Her går det i påskesau, påskevær og påskelam døgnet rundt, skriver Stavanger Aftenblad 07.04.09.

Disse hendene har gjort det hundrevis av ganger før. Nå gjør de det igjen. Griper varlig rundt den lille, glinsende skrotten som kommer til syne i kroppsåpningen, haler den forsiktig ut og legger lammet ved morens føtter.
Så slikker sauen sitt avkom. Da er det hennes. Ingen annen sauemor vil røre lammet.

Elin Schanche ser på den urgamle scenen, og slutter aldri å glede seg.
- Det er helt fantastisk å ta imot nytt liv. Iblant bruker jeg uforholdsmessig lang tid på å forsøke å redde et lam som ikke har livets rett. Følelsene beseirer økonomien og fornuften, sier hun.

Les hele artikkelen og se billedserien i Aftenbladet her.

Smaken av et nytt Norge

DN.no har besøkt Setra, et av Stavangers fine utsteder:

"Et skjevt mattilsynet-smilefjes inviterer meg ut på seteren. To fem centimeter lange agurker utgjør munn og nese, kinn og hake er tre skiver lam, øyet en sviske – det franske unntaket fra menyens ingredienser.

Agurkene river pepperaktig og behagelig i halsen, lammet er et lyserødt og mørt Klosterlam, et merke som sies å ha overtatt for Kvitsøylam. Sausen tvister smaksopplevelsen med tre og sopp fra sporer av reinlav. Moderne norsk mat med tydelige referanser."

Les hele anmeldelsen fra 29.09.08 her. (Bilde fra artikkelen.)