Seks gode viner til lam i verdensklasse

«Norsk lam er en råvare av absolutt ypperste kvalitet», skriver Dagbladet 28/9-12. Deres vinekspert Robert Lie kommer der med tips om hvordan du velger riktig vin til lam.

Lie er kåret til Norges beste sommelier fire ganger, Nordens beste vinkelner ved én anledning og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Han har tidligere vært vinansvarlig på Bagatelle, Oscarsgate og Statholdergaarden, så han bør vite hva han snakker om ;-).

Her er utdrag fra artikkelen (og stykningsdelene de beskriver er bog, lår, skank, kotelett, carré og filet).

«Bruksområdet er stort og spenner fra rustikke retter som fårikål og gryteretter til den elegante carréen, hvor kjøttet mellom ribbeina er trimmet vekk for å gi en flott estetisk presentasjon.

Slik velger du lammevin
Lammet har et par karakteristiske trekk som er felles for de fleste stykningsdelene. Smaksrikt, saftig (så lenge du ikke tørrsteker det!) og ofte mye fett er beskrivende for et norsk lam av god kvalitet.

Ved valg av vin til lam ser vi etter visse egenskaper i vinen som kommer godt med. Den bør ha middels til god fylde, saftige tanniner og ikke minst godt med syre. Syren er her den viktigste faktoren med hovedoppgave å renske opp for fettet i lammekjøttet. Viner med for rik karakter vil ofte overkjøre den delikate lammesmaken, og for lette viner vil falle igjennom og bli for puslete. Her trengs det akkurat passe mengde av alt, godt balansert i én vin.

Noen druetyper passer ekstra godt
Visse druetyper har bedre naturgitte forutsetninger for å lage vin av denne typen enn andre. Varianter som sangiovese, nebbiolo, aglianico, cabernet sauvignon og til en viss grad tempranillo har alle i mer eller mindre grad egenskapene som kreves av en lammevin.Selvfølgelig finnes også andre varianter som vil passe fint, men ukas utvalgte er i riktige varianter ofte en innertier med en god lammerett. (…)

Av ukas utvalgte viner finner dere gode varianter av disse i forskjellig stil, som alle har til felles at de gjør denne fantastiske norske råvaren enda bedre.»

Her er vinene Lie anbefaler, for å lese hele artikkelen, klikk her.