Rett og slett en oppskrift laget av en mesterkokk og tilberedt for oss :-)

Andreas Viestad og teamet bak New Scandinavian Cooking var på Utstein gard i september 2009 og gjorde opptak til en av episodene i en serie om skandinavisk mat; New Scandinavia Cooking.

Serien ble sendt på NBC og BBC og har også blitt vist på TV2 og NRK. Andreas Viestad tilberedte flere gode måltider av både skalldyr og lam til disse episodene av New Scandinavian Cooking. Og så var han altså ute på Gåsåkeren her på Utstein gard og tilberedte søndagsmiddag av lam til oss.

Under opptakene av New Scandinavian Cooking ble Anders, Endre og Inger Lise invitert til å spise måltid tilberedt av og sammen med Andreas Viestad. Midt ute på jordet. Blant dusinvis av lam.

Se omtale av episoden her.

Vi har nå funnet oppskriften på det store Internettet, og vil gjerne dele den med dere:

Lammelår med grillede rotgrønnsaker og lammereduksjon
Helstekt lammelår er vidunderlig som søndagsmiddag. I denne oppskriften blir kjøttet først varmet opp i vann, deretter grillet. Resultatet er et perfekt tilberedt kjøttstykke med nydelig grillsmak. Om ønskelig kan kjøttet også bakes i ovnen på 175 grader og deretter grilles. Bruk et elektrisk kjøttermometer for best resultat. Sikt på en kjernetemperatur på 65 grader for medium.

Nok til 6 til 8 personer

 • Et lammelår på ca 2 ½ kilo
 • 2 desiliter rødvin
 • 1 kvast timian
 • 1 plommetomat, skåret i terninger
 • 1 sjalottløk, skåret i terninger
 • Salt og pepperkorn
 • 6 mellomstore gulrøtter, skåret på langs
 • 6 mellomstore persillerøtter, skåret på langs
 • Litt smør
 • Rapsolje til grilling
 • Havsalt og nykvernet, svart pepper etter smak

Trim vekk skanken (den aller nederste delen av steika), og kok saus på avskjæret. Smelt smøret i en liten gryte på middels sterk varme, tilsett sjalottløken og avskjæret og stek et par minutter til det begynner å bli brunt. Kok ut gryta med rødvin og skrap løs alt som har festet seg i bunn. Ha i tomater og timian. Dekk til, skru ned varmen og la småkoke i 1 time. Hell av, hell kraften over i en ren gryte og reduser med to tredjedeler. Smak til med salt og pepper og sett til side.

Kok opp vann i en stor gryte. Tilsett en klype salt. Kok gulrøtter og persillerøtter til de er så vidt møre. Ha dem over i kaldt vann, klapp tørre, drypp rapsolje over og krydre med salt og pepper. Sett til side.

Gni låret inn med salt og pepper. Plasser det i en stekepose og lukk igjen. Fyll kummen med vann som holder 60 grader – bruk et steketermometer. Plasser kjøttet i kummen og la det ligge der i 3 timer. Sjekk temperaturen hvert kvarter og pass på at den holder seg mer eller mindre stabil, pluss minus 5 grader. Ta kjøttet opp av vannet, ta av stekeposen og stikk steketermometeret inn i den feteste delen av låret (pass på at det ikke kommer i kontkt med beinet).

Plasser låret på grillen (eller bruk grillelementet i ovnen din) og grill til det er gyllenbrunt på alle sider. Grill gulrøtter og persillerøtter samtidig. Pensle kjøttet med reduksjonen. Fortsett å grill til stekeskorpen vises som på bildet, til reduksjonen er lett karamellisert, og kjernetemperaturen har nådd 63 grader.

Bildet er tatt under opptak på Utstein gard. Her viser Andreas Viestad frem retten.

Du finner flere oppskrifter på samme nettsted. Vel bekomme!