Klostergarden

Utstein opptrer i historiske kilder som kongsgård alt på 800-tallet.

Klosteret ble oppført rundt år 1200. Klosteret er det eneste fullt bevarte middelalderklosteret i Norge. Bygningene og området har opp igjennom tidene blitt brukt allsidig og har vært både høvdingesete, kongsgård, kloster, herregård og slektsgard. Klosteret har vært et maktsentrum og eide i sin tid store gardparter over hele Rogaland.

Klosteret hadde i 1640 underlagt seg eiendommer fra Sokndal i sør til Skånevik, Sveio og Vikebygd i nord. Det var ellers eiendommer i Hå, Time, Klepp, Sola, Randaberg, Sandnes, Stavanger (Madla), Rennesøy, Finnøy, Forsand, Strand, Hjelmeland, Suldal, Sauda, Tysvær, Vindafjord, Karmøy og Haugesund.

Utstein Gard har vært slektsgard fra år 1700. Den produksjonen vi har i dag bygger på generasjoner av kunnskap og ektefølt engasjement for jordbruket og dyrehold. I dag drives den av Inger Lise og Anders Schanche Rettedal. Vi har rundt 600 vinterfôra sau, 1600 slaktegris, 15-30 utegående gris, 25 ammekyr og et stort kulturlandskap å holde i hevd. I tillegg har vi nylig etablert et gardsutsalg, like nedenfor klosteret.