Nygris.no

Norske bønder har brukt 20 år på å utvikle en ny supergris for å sikre forbrukere enda bedre svinekjøtt. Utstein Gard fronter nå en ny norsk satsing på edelgris sammen med fem andre garder fra andre steder i Norge.

20130916-102212.jpg

Storbonden i grisefjøset. Foto: Rune Bendiksen/Studio B13

Nortura og Norsvin har gått sammen for å utvikle en helt ny type gris som gir bedre svinekjøtt. Målet med prosjektet er å produsere tidenes beste gris, og dermed gi norske forbrukere mer smakfullt svinekjøtt. Det skal gå fra å være noen man spiser for å bli mett, til å bli forbundet med nytelse og matopplevelse, i følge Nortura.

Det er griserasen Duroc som gjør at grisen forandrer både kjøttkvalitet og utseende. Svinekjøttet blir med dette saftigere og mer smakfullt. I tillegg gjør den nye grisetypen det mulig å utnytte større deler av grisen til matprodukter.

For oss bønder er fordelen at den nye edelgrisen er en enda mer livskraftig og robust gris som vokser raskere uten at forbruket av fôr øker. Forhåpentligvis vil satsingen også motvirke trenden med nedgang i salget av svinekjøtt.

Vi begynte med gris her på Utstein gard i 1998 og har i dag rundt 1500 slaktegris i året. Smågris kjøper vi gjennom Nortura. Disse er hos oss til de blir mellom 110 – 120 kilo. Så sendes de til slakt og ut i butikk. Nå under varemerket Edelgris fra Gilde.

Det er rike tradisjoner for å utvikle kvalitetsmat på Utstein. Det er det viktig for vår familie å fortsette med. Vi produserer mat med historie. Det er positivt at folk har blitt mer opptatt av trygg og god kvalitetsmat. Det er bra for folk og også en fordel for oss som driver landbruk i Norge.

Gjennom å være med på denne satsingen får vi bidratt til å vise forbrukere hvor maten lages og hvordan dyrene har det. Det er viktig for oss å ta oss av dyra slik at de trives, da sikrer vi god dyrevelferd, det blir mindre sykdom og grisene vokser bedre. Derfor gir vi dem blant annet halm og silofôr som de kan rote rundt med i grisebingene.

Les mer om satsing på edelgris i Norge her. På dette nettstedet kan du også delta i konkurranser med grisefine premier. Følg også med på #instagris, #nygris og #klostergarden på Instagram.

(Nettstedet er fjernet og lenken går nå kun direkte til nortura.no)

20130916-102318.jpg

Her blir vi intervjuet til filmsnutt på nettstedet nygris.no. Foto er tatt i hagen til Elin Schanche og Jone Gudmestad. Foto: Rune Bendiksen/Studio B13