Matfatet Rogaland

Lederen i denne ukes lokalavis skriver videre følgende:

LEDER: I mange år var bonde Helge Todnem den som leverte årets første nypoteter til Kongens bord. Randaberg som «persillekommunen» og Einar Hanasands storsatsing på salat- og grønnsakdyrking i stor skala er andre lokale satsinger som har satt Norges minste fastlandskommune på kartet i forhold til matproduksjon.

Rennesøy og Kvitsøy har også mye å fare med i forhold til godt landbruk og prima produkter. Kvitsøylam og Klosterlam og smakstomater har alle tidligere vært i finalen i Det Norske Måltid.

Klostergården er også i år med, i kategorien «Årets kjøtt» med sin nakke av skogsgris. I denne ukens Bygdeblad skriver vi om Domstein som i år er med i finalen på fjerde året. Denne gang stiller de med fersk lysingloin med skinn i kategorien «Årets sjømat – naturell».

Melkebonde Kolbjørn Anda fra Leikvoll i Randaberg, er sammen med Stavanger Ysteri nominert til en gjev nasjonal pris. Torsdag 17. januar deles Innovasjon Norges bedriftsutviklingspris i Landbruket. Den økologiske, upasteuriserte melken fra Leikvoll kjøres tre ganger i uken til ysteriet.

Kolbjørn Anda har omtanke for sine produksjonsdyr, og han legger vekt på at samarbeidspartner Lise Brunborg har omtanke for landbruket. Samarbeidet har ført til ost av ypperste klasse som nå brukes av kokker på noen av de aller beste restaurantene i Norge.

Matfylket Rogaland og det bugnende matfatet på Nord-Jæren og i Ryfylke er noe å vise fram og noe å være stolte av. Utfordringen ligger i å bevare de arealene som maten produseres på. «Mat er mye viktigere enn olje», slår Kolbjørn Anda fast. I lokal matproduksjon ligger både styrke, stolthet og viktig beredskap.

Foto: lånt fra tidligere publisert sak.