Klosterlam fikk spesialitetsmerke

– Utmerkelsen både motiverer og inspirerer, skriver Norsk Landbruk 07.09.16.

Her er artikkelen i sin helhet:

Tre nye produkter fra norske gårdsbruk har passert nåløyet og kan kalle seg en spesialitet. Sist ut er Klosterlam fra Ryfylke, som fagjuryen mener lager et utrolig saftig og smaksrikt lammekjøtt og som har en tydelig opprinnelse og historie.

– Det var veldig stas. Spesialitetsmerket er en gjev utmerkelse for oss som bønder og alle som leverer til oss, sier Inger Lise Aarrestad Rettedal.

I Utstein Klosters rike
Sammen med mannen, Anders Schanche Rettedal driver hun Utstein gård, som omkranser Norges eneste bevarte middelalderkloster. I tillegg til egen lammeproduksjon samarbeider Utstein gård med 46 andre sauebønder på Rennesøy og Finnøy, som også leverer lam under varemerket Klosterlam. Alle gårdsbrukene hørte i sin tid til under Utstein kloster.

I følge avtalen med Nortura og Rema 1000 skal det i år leveres mellom 2500 og 3000 lam som Klosterlam. Lamma blir kvalitetsvurdert på slaktelinja, og lam som ikke oppfyller kvalitetskravene går inn i den vanlige varestrømmen til Nortura.

Spesialitet: Ferskt lam fra Klosterlam kan nå smykke seg med spesialitetsmerket til Matmerk. Foto: Nortura

– De første ferske forsyningene av Klosterlam var i butikken i uke 33, så vi er blant de som er tidligst med lam i butikkene. I tillegg til ferskt kjøtt lager vi også pinnekjøtt, fenalår og pølser, men det er for det ferske kjøttet vi har fått spesialitetsmerket. Vi har flere lam tilgjengelig, men det er disse det er behov for i avtalen vi har i dag, forteller hun.

Klosterlam er bare å finne kjølediskene hos Rema 1000 i Rogaland, samt i Etne.

I ypperste verdensklasse
I begrunnelsen til fagjuryen som har tildelt Klosterlam spesialitetsmerket står det at det milde kystklimaet gir et frodig beite fra tidlig vår, og at Klosterlam oppfyller utvalgte kriterier for kjøttfylde og størrelse. Det er kjøttfullt, mørt og saftig og skiller seg ut fra standard lammekjøtt, skriver fagjuryen, som ledes av Lars Sponheim.

Inger Lise Aarrestad Rettedal mottar spesialitetsmerket fra administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist. Bak står Anders Schanche Rettedal. Foto: Matmerk

– Norge har lam i verdensklasse, og Klosterlam er lammekjøtt i toppsjiktet av den verdensklassen, sa Nina Sundqvist, som er administrerende direktør i Matmerk.

Hun overrakte diplomen og beviset til Anders og Inger Lise Rettedal på Utstein kloster, under et arrangement i regi av NHO Rogaland, der det var både stortingsrepresentanter, lokalpolitikere og næringsliv tilstede.

Utmerkelse på lån
Inger Lise Aarrestad Rettedal mener spesialitetsmerket er en trygghet for kunder og samarbeidspartnere, og en motivasjon og inspirasjon for drifta. Spesialitetsmerket er nemlig ikke et evigvarende stempel. Om tre år vil fagjuryen ta stilling til om Klosterlam fortjener merket på ny.

– Det synes jeg er veldig bra. Da betyr at man må jobbe hardt for å opprettholde kvaliteten, sier hun.

Spesialitetsmerket fra Matmerk er for øvrig ikke den eneste hederen Klosterlam kan håpe på denne høsten. Allerede neste uke er lammecarré fra Klosterlam en av deltakerne på delfinalen i Det Norske Måltid i Trondheim. Med 730 vinterfôra sauer, en årlig produksjon på 1500-1600 slaktegris, 15-30 utegående skogsgris og 16 ammekyr får ikke Inger Lise og Andes tid til å delta på alt som finnes av arrangementer, men en tur til Trondheim håper Inger Lise å få tid til.

– Men dersom vi går videre skal vi i alle fall være til stede under finalen, for den går i Stavanger, ler hun.

Avdem og stølsvidda
Men Klosterlam er ikke de eneste som ha mottatt spesialitetsmerket de siste dagene. Under den store matfestivalen Matstreif i Oslo den første helgen i september kunne både Prim og Huldreost fra Avdem Gårdsysteri og Fjellgris fra Stølsvidda motta spesialitetsmerket. Det kunne også laks fra Salma.

Matstreif 1: Avdem Gårdsysteri har nå spesialitetsmerke for fem produkter. Sist ut var merket for Prim og Hulderost. Prisen fikk Sigurd Avdem og Åse Haugstad av Jon Georg Dale og Nina Sundqvist.

Fagjuryen roser Avdems prim for å være en klassisk håndlaget prim, kokt lenge i åpen gryte for å få en mørk farge og en kraftig karamellsmak. Huldreosten er en mørk, kraftig brunost som er smaksatt med norske smaker som einer, kvannfrø og akevitt. Matspesialitetene er basert på råvarer fra egen gård. Gardsysteriet har nå fem ulike produkter som fagjuryen har godkjent etter en grundig vurdering av både kvalitet og smak.

Matstreif 2: Under årets store mattreff på rådhusplassen i Oslo fikk også Fjellgris fra Stølsvidda utdelt spesialitetsmerket. Fra venstre: Jon Georg Dale, Ragnhild Mobæk, Knut Ødegaard og Nina Sundqvist.

Under utdelingen sa Nina Sundqvist at heldiggrisen fra Valdres lever et fritt og godt fjelliv 1 000 meter over havet, der den kan bevege seg dagen lang og får spesialfôr basert på norske råvarer. På fjellet spiser grisen så mye gress, einer og lyng den ønsker. Kombinasjonen av dette gir kjøttet høy kvalitet og en helt unik smak.

Snart 300 spesialiteter
Klosterlam var det 292. produktet som har fått spesialitetsmerket. For å oppnå denne statusen blir mat- og drikkevarer testet og godkjent av en uavhengig fagjury, som møtes fire ganger i året for å smatte, lukte og smake seg gjennom norsk- og lokalprodusert mat og drikke.

Kandidatene testes først opp mot andre produkter i samme kateori, og medlemmene i fagjuryen foretar en individuell vurdering av smak, lukt, utseende, råvare, oppskrift og pakningskommunikasjon. De gir produktet en tallkarakter og til slutt telles karakterene. For at det ikke skal være noen tvil må sju av ti i fagjuryen stemme for godkjenning.