IKEA-katalogen har kommet!

IKEA-katalogen er lykke for noen, subsea catalogue for andre. For oss i sauenæringen er det “Seminkatalogen” som gjelder. Og nå er den altså kommet.

Sauene, gimrene (toåringene) og lammene er nå hentet inn og får nå differensiert fôr for å klargjøres til parring. Noen parres med værer her på gården, men mange skal altså få semin fra noen av Norges beste værer.

Her er den altså. Seminkatalogen. The ultimate guide to quality sperm for the mating season.

Seminkatalogen har en oversikt over aktuelle eliteværer som kan brukes i avlsarbeidet. Tanken bak en slik oversiktskatalog er at flest mulig skal kunne bruke de aller beste værene i landet for sitt avlsarbeid, og dermed også få en rask avlsfremgang. Samtidig er det mer smitteforebyggende enn slik man tidligere gjorde det, da man kjørte værene rundt til ulike garder og dermed brakte med seg smitte.

Så hva ser vi etter da, i denne seminkatalogen? Hva er utvelgelseskriteriene? Det varierer selvsagt fra gard til gard hva man velger å vektlegge. Sauebønder har forskjellig fokus; noen fokuserer på morsegenskaper og andre fokuserer på slaktevekt og slaktekvalitet på avkom de respektive værene har avlet frem tidligere.

Her på Utstein ser vi etter værer med høy indeks og aller helst værer som kommer fra andre slekter enn de slektene våre sauer kommer fra. Så forsøker vi å se hvordan de ulike egenskapene hos disse værene kan matche egenskaper hos sauene våre. I år prøver vi lykken med Limagubben, Myllarguten og Vene Lars for å nevne noen (alltid fancy navn på disse værene ;).

En må være med i Norsk Sau og Geit og tilhøre væraring for å få bestille fra katalogen. Frossen sæd kommer da levert i flytende nitrogen. Det formelig oser av denne beholderen som inneholder frossen sæd av beste kvalitet fra hele landet, tappet enten på Særheim på Klepp eller Staur på Østlandet. Og ferskvarene? De kommer daglig, etter forespørsel, direkte fra Særheim. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Så det, så.