Gladmat: – En pustepause i en svært folksom festival

I år er det ikke bare Gladmatfestival i Stavanger sentrum. Klostergården ved Utstein kloster tilbyr mat tilberedt av en av verdens beste kokker under festivalen.”, skriver Bygdebladet 14. juli 2019.

Les hele artikkelen her:

– Vi har fremdeles åpent for påmeldinger til arrangementene, men det er begrenset antall plasser, så det gjelder å sikre seg plass, sier Inger Lise Aarrestad Rettedal, gardseier Utstein Gard / Klostergarden.

Hvordan kom dette i stand?

– Dette pop-up konseptet kom i stand i samtale med Gyda Gård som i år dyrker noen av sine sagnomsuste og spesielle poteter på Utstein. Vi så at vi med det og egen grønnsakshage, samt kvalitetskjøtt som vi jobber med til daglig har en perfekt sammensatt tallerken. Vi tenkte dette burde folk få nyte, smake og se, sier Rettedal.

Rettedal forteller at de kontaktet Charles Tjessem, som tidligere har vært med i reklamefilm for Klosterlam. Tjessem vant Bocuse d’Or i 2003.

– Han er svært opptatt av kvalitet og kjent for utmerket og rause måltidsopplevelser. Vi spurte om han ville være interessert i å skape et godt måltid med disse ureiste og lokale råvarene. Det ville han, og her er vi, sier Rettedal.

Hun forteller at maten består blant annet av noen svært spesielle poteter.

Hva er så spesielt med dem?

– Sigurd Strand Pedersen fra Gyda Gård er lidenskapelig opptatt av gamle potetsorter og har testet over hundre gamle sorter. I år har dyrker han noen av disse sortene på Utstein. Her har han satt ned Fitjar, Aspargespotet, Æggeblomme og gammel skånsk Sparris. De trives i vestvendt og solfylt miljø rett ved sjøen, sier Rettedal.

Potetene legges i jorden på en måte som kanskje ikke er så vanlig.

– Sigurd bruker hest for å hyppe. Å hyppe poteter betyr å legge jord rundt potetplantene. Hyppingen bekjemper ugress og vedlikeholder radene i potetåkeren. Det er så utrolig koselig å se når han jobber med hesten og alle sine gode hjelpere ute på åkeren, sier Rettedal.

Arrangementet finner sted helt på jordet, bokstavelig talt. Og måltidet serveres i gardsutsalget på garden, et sjøhus som i 2019 ble nominert til EU-pris for samtidsarkitektur.

– Vi setter opp buss fra Stavanger sentrum (15.00) til Utstein og tilbake (20.30), så da rekker man å få med seg festivalen i sentrum både før og etter, forteller Rettedal.

Vil du sikre deg plass, send e-post til bestilling@klostergarden.no eller ring 97081415 / 45044829.