Fra hode til hale-bevegelsen

Andreas Viestad kom ut med sin nye kokebok denne uka! Der er Klostergarden og gardsfruen portrettert. Boka tar for seg hele lammet, hele grisen og hele storfeslaktet.

Boka ‘Den store kjøttkokeboka’ ser ut som bestemors egen kokebok. Her finner du oppskrifter og omtale av hele dyret. Ikke stykkevis og delt, men fullt og helt. ‘Gamle’, ‘ubrukte’ stykningsdeler med virkelig god smak blir løftet frem, så som kjake, høyrygg, knoker, skank og hale.

I denne boka prøver Viestad å finne tilbake til kunnskapen om hvordan vi som forbrukere kan bruke hele slaktet. Viestad hevder at vi mister mye av mathistorien vår om vi ikke blir flinkere å utnytte hele dyret og lage disse spennende rettene.

Å bruke så mye som mulig av dyret er også å forvalte ressursene på en bedre måte. Det er ikke bærekraftig når ikke alt blir benyttet, hevder Viestad. Før ble absolutt alt ved dyret brukt da det ble slaktet, nå etterspør forbrukere mye biff og filéter, det gjør at etterspørsel på dyr totalt sett øker, mens flotte deler av dyret ikke blir solgt til folk som stykningsdeler, men brukt til kjøttdeig, deiger og dyrefôr.

Så – er du ikke med i Fra hode til hale-bevegelsen enda, så få tak i boka og bli med. 😉 Her kan du kjøpe boka. Den vil også bli å finne i gardsutsalget her på Klostergarden fra og med neste år.

IMG_8146 IMG_8144 IMG_9123
Bildene er fra da Andreas Viestad og fotograf Mette Randem var på besøk på Klostergarden tidligere i år for å ta bilder til boka.