Enda en oppskrift på god smak

Oppskriften er utarbeidet av Kjartan Skjelde. Han er kjøkkensjef og medeier av Tango Bar&Kjøkken i Stavanger. Han var med på Det norske kokkelandslaget i perioden 2005-2008 og har nylig både gitt ut egen kokebok og vært programleder i matprogram på TV.

Lammeslagside med kålrotpuré, potetgnocci og morellsaus.Bildet er tatt på Tango Bar & Kjøkken. Retten er laget av Kjartan Skjelde. Foto: Anne Lise Norheim

Oppskrift på god smak nr. 2:
Lammeslagside med kålrotpuré, potetgnocci og morellsaus

Slagside til 4 personer:
600 g slagside (fås kjøpt ferdig utbeinet)
10 g nitritsalt
1 ts finhakket, fersk rosmarin
1 fedd hvitløk
1 ts brente, sorte pepperkorn
1/2 l andefett eller olivenolje

Rosmarin, hvitløk og pepper knuses i morter og gnis inn med saltet på begge sider av slagsiden. Bindes så opp som en rull. Bakes i andefettet eller olivenoljen i en brødform i 100° C i ovn i 30 minutter. Temperaturen settes så opp til 180° C. La rullen steke i ytterligere 30 minutter til den er mør.

Potetgnocci
150 g skrelte nypoteter
2 ts salt
1 ss potetmel
4 ss mel
1 eggeplomme
1 ss Buffalo mozzarellaost
1 ts solsikkeolje
1 ts usaltet smør

Potetene kokes i saltvann i cirka 20 minutter til de er møre. Sil av og mos potetene i sammen med potetmel, hvetemel, eggeplommen og osten. Deigen rulles ut til en pølse og skjæres i 2 cm biter. Kokes i vann i 5 minutter. Stek dem i solsikkeolje og smør like før servering.

Kålrotpuré
200 g renskåret kålrabi
1 dl fløte
100 g smør
1 ts sitronsaft
salt og pepper

Kålrabien skjæres opp i biter og kokes til den er mør. Siles og kjøres i blender sammen med fløte og smør. Smakes til med salt, pepper og sitron.

Morellsaus
100 g moreller
1 ss honning
4 sjalottløk (finhakket)
2 dl rødvin
1 ss rødvinseddik
2 dl oksekraft
20 g smør (usaltet)
1 ts sitronsaft

Morellene freses sammen med sjalottløken i solsikkeoljen. Tilsett honning, rødvin og rødvinseddik. Kok opp og tilsett oksekraft. Reduseres til det er 2 dl igjen og siles. Tilsett smør og smak til med sitron. Ha gjerne i ferske moreller rett før servering.

Jepp. Kjartan kan dette med mat. Håper dette er inspirasjon til et rykende godt måltid! Og husk, den beste maten lages med lidenskap og i samarbeid med andre.

Vel bekomme!