Arvtakerne

“Han matte føle Hongkongs klamme klima og gatenes trengsel for å ta valget. Hun fikk en åpenbaring i fjæresteinene. De så seg aldri tilbake.” Slik begynner det flotte profilintervjuet av storbonden og hans mor i Stavanger Aftenblad sitt magasin, lørdag 13. juli 2019.

Båndet mellom en mor og sønn er helt spesielt, og det blir så flott portrettert i dette intervjuet hvor Elin Schanche, 10. generasjon på garden, forteller om sine refleksjoner rundt det å vokse opp, bo og jobbe på Utstein til å overlate garden videre til neste generasjon. Og storbonden forteller hvordan det var å ta valget.

Et tilsvarende intervju i Aftenbladet ble laget av henne med sin far igjen, Eilert, som med sin Gudrun var 9. generasjon på Utstein Gard. Elin og hennes Jone var 10. generasjon som drev slektsgarden som storbonden og gardsfruen overtok i 2012 og nå driver som 11. generasjon.

Det er en rik og sammensatt historie som danner grunnlag for den gardsdriften og det utgangspunkt vi har i dag. En gard eies ikke, den forvaltes, fra en generasjon til den neste. Vår drift er et resultat av det arbeidet som har blitt lagt ned før oss, de valg som har blitt gjort. Og det vi gjør i dag gir et utgangspunkt og muligheter for generasjonene som kommer etter oss. Det er bondens viktigste jobb; å ta utgangspunkt i de ressursene man er gitt, og lage enda bedre forutsetninger for de som kommer etter. For vi er del av noe større. En kulturarv. Det handler om det vi har, og det vi er.

Hele artikkelen i Aftenbladet Magasin kan du lese her.