Anders på Utstein fikk ros for klosterlammet

Får i kål og lam fra Utstein ligger på mange tallerkener i disse dager. I går fikk bonden og gårdskona på Mosterøy matmerkprisen, skriver Stavanger Aftenblad 06.09.16.

Her er saken fra Aftenbladet i sin helhet:

Du har kanskje sett smilet til storbonden Anders Schanche Rettedal fra Utstein på Mosterøy som pryder emballasjen fra Gilde og ligger i kjøledisker i Rema-butikkene i hele fylket, Etne inkludert.

I dag smiler han enda bredere enn vanlig, sammen med kona Inger Lise Aarrestad Rettedal etter at stiftelsen Matmerk ga Klostergarden Spesialistmerket på mandag.

– Dette er like stort som poengplass i OL, sier Nina Sunquist i Matmerk, som delte ut prisen.

Stolt gardsektepar
– Dette er en anerkjennelse for det arbeidet hver og en av våre 46 produsenter legger ned og de gode råvarene de leverer. Det viser at det lønner seg å satse på kvalitet. Spesialitetsmerket vil forhåpentligvis gjøre produktene våre enda mer kjent i markedet, sier bonde Anders Schanche Rettedal.

Inger Lise Aarrestad Rettedal, Klostergarden
(Foto: Matmerk)

Gardskona Inger Lise Aarrestad Rettedal legger til:
– Å få Spesialitetsmerket er stor stas, spesielt kjekt er tilbakemeldingen på kvaliteten på kjøttet og den unike smaken juryen mener lam fra Klostergarden har. Utmerkelsen er et resultat av langsiktig og målrettet arbeid med å bygge et varemerke basert på stedsopprinnelse og formidle mat med historie.

– Vi har i dag 46 flinke lammeprodusenter i nærområdet som leverer lam til Klostergarden, etter strenge kvalitetskriterier. Kun lam som oppfyller disse kriteriene kommer på markedet som Klosterlam, forteller Aarrestad-paret.

Tilsammen leveres rundt 2500 til 3000 lam fra Finnøy og Rennesøy.

Men idylliske omgivelser er ikke nok til å få matprisen. Sunquist forteller at smaken på kjøttet er avgjørende for utmerkelsen. En egen jury vurderer smak, fett, kjøttfylde og størrelse.

Nina Sundquist fra Matmerk deler ut kvalitetsprisen til Klosterbøndene Anders Schanche Rettedal og Inger Lise Arrestad Rettedal, Klostergarden. (Foto: Klostergarden)

Sterk økning i salg av lokalmat
Interessen for lammekjøttet fra Klostergarden er helt i tråd med den nasjonale trenden. Fra 2014 til 2015 vokste omsetningen av lokalmat i butikk med 10,3 prosent. Det betyr at det omsettes lokal gårdsmat for nesten 4, 2 milliarder kroner årlig. Økningen er tre ganger høyere enn for dagligvarer generelt.

– Målet er 10 milliardene i omsetning i god tid før 2025, sier administrerende direrktør Nina Sundqvist i Matmerk.

Målet er satt av landbruksminister Sylvi Listhaug (FrP).

Økt interesse for hjemmebrygget øl, birøkting, økt kjølpekraft i husholdningene og mer lokalipatriotisme er forklaringene, mener Matmerk.

Belønner lokalprodusert mat
Nina Sundquist, delte ut prisen til bonde og gardsfrue under sitt besøk i Rogaland mandag, der reiseliv, næringsliv og politikere var på befaring på Mosterøy i regi av NHO.

– Jeg ble helt forelska. Å se årslam beite mellom klosterruiner og fjæresteinene var helt fantastisk. Klosterlam fra Utstein passer perfekt inn i vårt konsept om kvalitetsmat innbakt i lokal historie, sier Nina Sundquist.

Klostergarden beholder prisen i tre år, så må den fornyes.

– Vi gi forbrukerne en smaksgaranti, den tilliten må produsentene fornye, sier hun.

– Folk er møkk lei av at alt handler om pris. Forbrukerne vil se bonden i øynene og vite hvor maten de spiser kommer fra, sier Sundquist.

Hun er stolt av at matnasjonen Frankrike har tatt inn norsk fenalår og norske oster og tror eksport av norsk kvalitetsmat kan øke.

For to år siden gikk Anders Schanche Rettedal til finalen i konkurransen om om bli Årets bonde. 35 år gamle Ander Schanche Rettedal. Rettedal er sønn av Elin Schanche og barnebarn av Arne Rettedal. Han driver slektsgarden Utstein Gard/Klostergarden med 700 vinterfôra sauer og 1500 slaktegriser årlig sammen med kona Inger Lise Aarrestad Rettedal.

(Foto øverst: Friestad/aftenbladet.no)